Vaniljsås

 
Ingredienser
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
0,75 dl strösocker
1 tsk maizena
 
1 dl vispgrädde

Gör så här
 
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull med 2 dl vispgrädde och 2 dl mjölk. Låt koka upp och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
 
Ta upp vaniljstången.
 
Vispa äggulor, maizena och strösocker tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
 
Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
 
Vaniljsåsen får aldrig koka, då skär den sig! Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
 
När den tjocknat låter du den svalna.
 
Vispa 1 dl grädde och rör ned den i vaniljsåsen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0