Niklas ostkaka



8 liter mjölk

160 g vetemjöl
50 ml ostlöpe

180 g sötmandel (90g finhackad, 90g skållad grovhackad)
8 st ägg
160 g råsocker
8 dl grädde

Gör så här:
Mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 5 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 35 grader i en stor gryta.
Ta av grytan från plattan. Vispa ner redningen.
Rör försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
(När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)

Låt  stå i rumstemperatur mellan 40 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden.
Rör i den så massan separerar. Låt stå ytterligare 30 minuter. 

Sila bort vasslen från den tjockare vita kesoliknande ostmassan.
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör om i ostmassan.

Gräddblandning:
Finhacka och grovhacka mandeln.
VISPA grädden
Vispa ägg, socker
Blanda samman


VISPA ihop gräddblandningen med ostmassan till en fin smet.
(Vispa = minska risken för att ostkakan inte ska bli vattnig.)

Häll upp ostkakesmeten i smorda formar.
Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla 
upp smeten i formar som räcker till.


Grädda mitt i ugnen 175 grader (ej varmluft)  i 1 timme till 1 ½ timme.
Ostkakan är färdig när den är rund utan någon försänkning i mitten. 
Du kan grädda alla dina formar samtidigt.

(Det räcker till 2st 19 dl formar - 1 form räcker till 10 port. som (jul-)dessert)


RSS 2.0