Indian chicken curry, chapati och blomkålsris



Ingredienser    4 port

Chicken curry
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyfor, hackade
1 msk ingefära
1,5 msk koriander, malen
0,5 tsk kajennpeppar
5 hela kryddnejlikor
2 bitar kanelstång
3 msk vanlig curry
1,5 tsk salt
1 tsk nymalen vitpeppar
drygt 1 kg kycklinglår
2 msk rapsolja
400 g kokosmjölk
3 msk mango chutney
2 dl turkisk yoghurt

Chapatibröd
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
ev vatten

Blomkålsris
1 stort blomkålshuvud
salt

Chicken curry
Blanda kryddorna i en skål. Dela kycklinglåren i bitar. Bryn kycklingbitarna i olja några minuter i stekgrytan. Tillsätt löken och kryddorna. Rör runt och fräs en stund till. Häll i kokosmjölken. Låt koka på svag värme under lock, i ca 30-40 min. Ta upp kycklingbitarna och låt curryn reduceras till hälften. Lägg i kyklingen.

Chapatibröd
Blanda mjölen, bakpulvret, saltet och yoghurten i en bunke. Knåda den smidig, tillsätt ev lite vatten.
Låt den vila i 20 min. Dela den i fyra delar. Kavla ut bröden på mjölat bakbord. Grädda bröden i torr och het stekpanna ca 1 min på varje sida. Håll bröden varma fram till serveringen.

Blomkålsris
Riv blomkålen på grövsta delen på rivjärnet. Lägg i blomkålen i saltat kokande vatten. Låt koka upp och kokas i 10-30 sek.

Severa curryn med chapati och blomkåksris 


Anka med blomkålsstomp och "rödvinsmarmelad"



Ingredienser - 4 port

2 st ankbröst med skinnsida (700-800 g)
havssalt
peppar

Blomkålsstomp
1 stort blomkålshuvud
4 chalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 krm muskotnöt
1 msk vitvinsvinäger
1 msk smör
salt
peppar

Rödvinsmarmelad
2 chalottenlökar
1 msk smör
2 msk socker
3 msk kalvfond
3 dl rödvin
3 msk balsamvinäger 

Rödvinsmarmeladen:
Finhacka chalottenlöken. Sautera löken i smöret. 
Häll i sockret och låt det karamelliseras.
Häll på vinet, balsamvinäger och fonden, låt koka upp.
Låt reduceras till marmelad på låg värme.

Blomkålsstomp:
Skala och hacka chalottenlöken och vitlöken. Dela upp blomkålen i mindre bitar. 
Koka blomkålen och löken sakta i grädden i 30 min. Häll av grädden (spara till ev senare)
Mosa blomkålen tillsammans med en klick smör. Smaka av med vinäger, muskot, salt och peppar. (Spä ev stompet med den sparade grädden.)

Anka:
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa ankan och snitta skinnsidan på filén. Gnid in ankan med salt och peppar.
Halstra filéerna med skinnsidan först till ordentlig färg. Linda in ankan i aluminiumfolie och låt gå färdig i ugnen till innetemperaturen 54 grader.
Låt vila i 5 min. Tranchera och servera med stomp och marmelad.

Hallonmousse



Ingredienser till 4 st

250 g hallon
1 msk vaniljsocker
0,5 dl socker
2 dl grädde
2 gelantinblad

Gör så här:
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
Mixa hallon, vaniljsocker och socker. Sila bort kärnorna i hallonpurén.
Värm hälften av purén med de urkramade gelantinbladen. Rör samman puréerna igen när gelatinet smält och låt svalna.
Vispa grädden, rör i en sked av grädden i hallonpurén och rör ut till jämn smet.
Vänd sedan försiktigt ner resten av grädden i hallonen. Ställ in i kylen.
Garnera med lite hallon och servera!

Malin våfflor


Med jäst - 8-10 våfflor

5 dl havremjölk
4 dl vetemjöl
12,5 g (1/4 paket) färsk jäst
125 g (1,25dl) smält eller flytande mjölkfritt margarin

Gör så här:
Ljumma mjölken och häll hälften i en bunke. Smula i jästen och rör tills den löst sig. Blanda i mjölet och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält margarinet om det inte är flytande, och låt det svalna. Under tiden låter du smeten jäsa c:a 30 minuter. Tillsätt därefter det avsvalnade eller flytande margarinet. Grädda.

Med bakpulver - 6-8 våfflor
2,5 dl Oatly Mat
2,5 dl mjöl
0,75 tsk bakpulver
1,25 dl kallt vatten
25 g smält smör
1 krm salt

Gör så här
Vispa Oatly Mat luftig med elvisp, ca 1-2 minuter.
Vispa ned mjölet blandat med bakpulver, och fortsätt sedan med vattnet och det smälta smöret samt saltet. Grädda! 


RSS 2.0