Öppen lasagne med ricotta, spenat och mandelpesto


Ingredienser 2 pers

½ dl mandel
25 g Smör
1 st Citron
½ tsk Honung
1 st Stor gul lök
1 st Vitlöksklyfta
250 g Skogschampinjoner eller portabella
4 skivor Serranoskinka (kan uteslutas)
200 g Färsk spenat
½ burk Ricotta ost
2 st Lasagneplattor, färska

Tillagning

Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan. Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron.
Håll varmt.

Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna.

Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med nymalen svartpeppar.

Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på två tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.


Mango-och-kokos pannacotta



4 portioner

500 g mango
3 gelantinblad
4 dl kokosmjölk
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Mixa mangon till puré.
Häll i 3 dl kokosmjölken, sockre i purén, Mixa
Blötlägg gelantinet i kallt vatten
Koka upp resten av kokosmjölken, dra kastrullen åt sidan.
Smält gelantinet i den varma kokosmjölken under omrörning
Häll i kokos-och-gelantinblandningen i purén under mixning.
Häll upp i skålar och ställ svalt minst 3 h

RSS 2.0