Inkas tyska ostsoppa

250 g köttfärs (kan utelämnas)

3 små purjolökar

15 champinjoner

1 ½ l vatten

1 ½ buljongtärning

2 påsar champinjonsoppa (Blå Band eller liknande)

1 ask Bonjour Softspread med gräslök – 200g

3 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde

salt

peppar

paprika

basilika

gräslök

oregano

 

·        Krydda köttfärsen och stek den i olja i en stor gryta.

·        Skölj purjon och skär i små ringar. Skölj champinjonerna och skär i bitar.

·        Stek dem tillsammans med köttfärsen i några minuter.

·        Slå över vattnet och lägg i buljongtärningen.

·        Rör ner champinjonsoppan.

·        Låt koka på medelvärme (4) i ca 5 minuter.

·        Lägg i osten och rör ordentligt, så den smälter.

·        Rör ner grädden.

·        Strö på lite gräslök innan serveringen. Det är gott med vitlöksbrod eller baguette till.

 

Vill man utelämnar köttfärsen, börjar man med att steka champinjonerna och purjon i olja. Kryddar gör man då efter att ha rört ner champinjonsoppan.


Äppelkaka



2 Äpplen
1dl Nötter
150g Smör
1½dl Mjöl
3dl Socker

Riv äpplena, hacka nötterna och lägg det i en pajform.
Smält smöret och rör sedan i socker och mjöl.
Bred ut röran över äpplena.
Tillaga i ugn på 200 grader i ca 25 minuter.

Servera med  vaniljvisp


Kycklingkorvstroganoff och savojkålssallad



Kycklingkorvstroganoff

500g Stekkorv av kyckling
1st gul lök
5dl matlagningsgrädde
4msk Chilisås
paprikapulver
svartpeppar

Stek korven och löken. Tillsatt matlagningsgrädde och chilisås. Smaka av med kryddorna.

Savojkålssallad

½ huvud Savojkål
Olivolja
Balsamvinäger med mangosmak
Flingsalt
Svartpeppar

Strimla kålen. Häll på olivolja och balsamvinäger. Rör runt. Smaka av med salt och peppar


Morotskaka med choklad







Ingredienser

5 dl majsolja
6 ägg
5 dl farinsocker
8 dl mjöl
1 1/2 msk mald kanel
1 1/2 msk kakao
1 msk bikarbonat
200g finhackad mörk choklad
1 l (ca 1kg) riven morot
2 dl ljus sirap
400 g philadelphiaost
2 dl florsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Vispa olja, ägg och farinsocker väl.
3. Blanda mjöl, kanel, kakao, bikarbonat och hackad choklad. Vänd ner i äggsmeten.
4. Rör i morötter och sirap. Häll i en bakpappersklädd stor långpanna.
5. Grädda kakan i 40 minuter.
6. Blanda glasyren och bred över kakan precis innan servering. Dekorera gärna med morotsstrimlor.


Philadelphiabullar i långpanna



Bulldeg:
150 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 ägg + till pensling
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost

Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet. Det ska vara så. Låt degen jäsa i 30 minuter. Platta sedan ut degen i en svart smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan och degen är väldigt kletig. Gör 48 hål och fördela fyllningen i hålen. Jäs 15 minuter igen. Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200 grader. Skär den avsvalnade plåtbullen i bitar.


RSS 2.0