Lasagne med spenat och grädde

4 port
 
1 st gul lök
1 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
500 g spenat
3 dl matlagningsgrädde
200 g fetaost
100 g hårdost
Lasganeplattor
 
Tillagning
1. Hacka löken och fräs i olja tillsammans med riven eller pressad vitlök. Tillsätt spenaten, salt, peppar. Låt det bli varmt så att spenaten mjuknar. Häll i grädden och den smulade fetaosten.
2. Sätt ugnen på 250°.
3. Smörj en ugnsfast form och varva de hemmagjorda lasagneplattorna och sås. Avsluta med sås.
4. Riv hårdosten på din köksmaskin och strö den över lasagnen.
5. Grädda i ugnen 10–20 minuter. Känn gärna efter med en sticka för att vara säker på gräddningstiden.
 
Servera med en krispig sallad.

Räk- och fänkålssoppa

4 port

200 gram finhackad gul lök
1 msk margarin
800 gram potatis i tärningar
3 st fänkål i klyftor
1 st fänkål finhackad
8 dl vatten
3 st Bong fiskfond
1 dl vispgrädde, kan uteslutas
500 g skalade räkor

Fräs löken i margarin i en kastrull.
Tillsätt potatis och fänkål som får fräsa med i någon minut.
Häll i fiskfonden och vattnet och ev. vispgrädden
Låt soppan koka tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan
Smaka av med peppar, citron och ev salt.
Tillsätt den finhackade fänkålen. Koka upp
Tillsätt räkorna.
Servera med bröd.

Triple Chocolate Cheesecake

Ca 12 bitar

300 g chokladkex ( typ digestive med chokladbotten)
100 g smält smör
200 g vit choklad, fint hackad
3 gelatinblad
3x1msk vatten
750 g cream cheese
1 dl strösocker
3 dl grädde
200 g mjölk choklad, fint hackad
200 g mörk choklad, fint hackad

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 22 cm springform med smör. Smula sönder kexen i en matberedare och tillsätt smält smör. Fördela smulorna i formen och tryck upp mot kanterna. Grädda i ca 15 min tills botten satt sig. Låt svalna medan du gör fyllningen.

2. Vispa ihop cream cheese och strösocker. Tillsätt grädde och vispa tills slätt och krämigt. 

3 .Blötlägg 1 gelantinblad i kallt vatten

4. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Krama ur galantinet och smält den i 1 msk vatten. Häll i det i den varma chokladen. Låt svalna något

5. Ta 1/3 av cream cheeseblandningen och tillsätt den smälta chokladen. Ta springformen ur kylen och häll i fyllningen. Ställ i frysen i 15 min.

5. Smält mjölkchokladen. Krama ur galantinet och smält den i 1 msk vatten. Häll i det i den varma chokladen. Låt svalna något.

6. Ta hälften av cream cheeseblandningen som finns kvar, och tillsätt chokladen. Ta formen ur frysen och häll över den vita chokladen. Ställ tillbaka i frysen i 15 min tills den stelnat.

7. Smält den mörka chokladen. Krama ur galantinet och smält den i 1 msk vatten. Häll i det i den varma chokladen. Låt svalna något. Blanda samman med cream cheeseblandningen som finns kvar. Ta formen ur frysen och häll över det tredje och sista lagret. Jämna till ytan.

8. Låt stelna i kylen i ca 2 h.

9. När det är dags för servering, dekorera cheesecaken med hallon eller chokladdoppade jordgubbar.


kladdkaka med nöt- och kolatäcke

 
Kladdkaka
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)
 
Kolasås
2,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl sirap, ljus
 
2 dl blandade nötter
1 dl salta cashewnötter
 
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
4. Fäst ett smörpapper i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och bröa formen.
5. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
6. Låt svalna i frysen.
7. Lossna botten i formen.
8. Koka samman alla ingredienser till kolasåsen till 110°C. Rör om hela tiden.
9. Grovhacka nötterna och strö dem över kladdkakan, ringla sedan över kolasåsen. Låt svalna
10. Servera med glass eller grädde.

Tacokrydda

 
Till 400-500 g färs

1 krm chilipeppar
2 krm chiliflakes
3 krm paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 krm salt
2 krm råsocker
3 krm oregano
1 krm lökpulver
1 krm vitlökspulver
1 krm maizenamjöl

RSS 2.0