Marängbakelse med limekräm


6 portioner

4 ägg
1 burk söt, kondenserad mjölk (à ca 400 g)
1 dl färskpressad limejuice (1 dl juice motsvarar saften från ca 4 st lime)
75 g mörk choklad (ca 70 %)
1 tsk ättiksprit (12 %)
1 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
3 dl färsk mango eller ananas i bitar
2 dl frysta/färska hallon
choklad att hyvla över
mynta till garnering
ev florsocker att pudra över
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Separera gulor och vitor i varsin bunke.
  3. Rör ihop, vispa inte, äggulor, kondenserad mjölk och limejuice i en bunke. Ställ i kylen i minst 4 timmar.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad. Ta från värmen, rör om och låt svalna något.
  5. Vispa äggvitor och salt med elvisp till ett vitt hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning tills det blivit en fast och glansig marängsmet. Det ska bli toppar av smeten när man lyfter vispen.
  6. Tillsätt ättikan och sikta i majsstärkelsen. Vänd försiktigt ner detta i smeten.
  7. Klicka ut hälften av smeten till 6 maränger (för 6 port) på en bakpappersklädd plåt. Ringla ca 1/2 tsk smält choklad (för 6 port) i en cirkel på varje. Använd en liten sked och dra ut/mönstra chokladen. Fördela resten av marängsmeten ovanpå. Upprepa proceduren.
  8. Ställ in mitt i ugnen. Sänk värmen till 110°C efter 5 minuter. Tillaga ytterligare 45 minuter.
  9. Ta ut marängerna. Tryck till i mitten så att det blir en liten grop för fyllningen. Låt svalna helt.
  10. Fyll med limekrämen. Toppa med frukt och bär, hyvlad choklad och mynta. Pudra ev marängerna med florsocker.
                  Marängerna och limekrämen kan med fördel göras dagen före.

RSS 2.0