Hallonrutor


250 g smör
5 dl strösocker
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
250 g hallon, frysta eller färska

Garnering:
florsocker
färska hallon

12 stora bitar 15 min + 30 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull.
Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen, ett i taget.
3. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten.
4. Bred ut smeten i en liten långpanna eller form, ca 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över hallon och tryck ner dem lite i smeten.
Grädda i ca 30 min tills kakan fått fin färg. Låt svalna, skär i rutor och pudra med florsocker.

Fänkål & Stjälksellerisallad

Ingredienser
2 fänkål
4 stjälkar av stjälkselleri
1 granatäpple
flingsalt till garnering
 
Vinägrett
1 citron (skal & saft)
1 msk citronolivolja
1 msk sherryvinäger
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl färsk finhackad dill
 
Skiva fänkål, stjälkselleri tunt. Ta ut fröna ur granatäpplet. Häll grönsakerna i en skål och häll över vinägretten.
Låt stå i och dra i 2 timmar. Toppa med flingsalt precis innan servering!

Skaldjursrisotto med parmesan och citron

 
4 portioner

2 bananschalottenlökar
8 dl grönsaksbuljong
1 msk olja
3 msk smör
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,(samma som till maten)
2 dl färskriven parmesan
250 g mascarponeost
250 g skalade räkor
250 g kräftstjärtar
1/2 pressad citron
rivet skal från 1 citron
salt + svartpeppar

Skala & finhacka löken, gör grönsaksbuljongen och låt sjuda. Fräs löken mjuk i oljan & smöret i tjockbottnad kastrull under omrörning utan att ta färg. Tillsätt riset och fräs tills det blir genomskinligt.
Häll på vinet och låt sjuda en liten stund. Häll på buljongen, lite i taget ca 2 dl per gång. Rör hela tiden.
Koka i ca 20-25 min under ständig omrörning. Tillsätt ev mer buljong om det behövs!

Ta av kastrullen från värmen, tillsätt riven parmesan, vänd ner mascarpone och blanda i räkor, kräftor. Smaksätt med citron salt peppar och toppa med dill! Servera med "Fänkål & Stjälksellerisallad"

Biff à la Lindström



4 portioner

500 gram nötfärs
100 gram blandfärs
1 st gul lök(ar)
2 msk kapris
3 msk rödbetor, inlagda
1st potatis(ar), stekt
1 msk sardellfiléer
5st äggula(or)
1 msk dijonsenap
1 msk HP Sauce
smör, till stekning salt och peppar
 
Till servering
4 st ägg
potatis(ar) stekt
saltgurka
smör, brynt
 
Tillagning
 
1. Skala och finhacka löken. Grovhacka kaprisen (det ger mer smak). Tärna rödbetorna och potatisen fint. Hacka även sardellfiléerna fint.
 
2. Blanda färsen väl med alla ingredienser. Salta och peppra. Stek en liten provbiff och smaka av kryddningen. Forma fyra stora biffar och stek dem i smör på medelstark värme 4–5 minuter på varje sida.
 
3. Servera med fint stekta ägg, stekt potatis, brynt smör och gärna saltgurka skuren i stavar.

Vaniljsås

 
Ingredienser
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
0,75 dl strösocker
1 tsk maizena
 
1 dl vispgrädde

Gör så här
 
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både frön och stång i en kastrull med 2 dl vispgrädde och 2 dl mjölk. Låt koka upp och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
 
Ta upp vaniljstången.
 
Vispa äggulor, maizena och strösocker tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
 
Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
 
Vaniljsåsen får aldrig koka, då skär den sig! Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
 
När den tjocknat låter du den svalna.
 
Vispa 1 dl grädde och rör ned den i vaniljsåsen.

Chokladtiramisu



4 portioner
 
3 st Ägg, gulor och vitor för sig
55 g Socker
250 g Mascarponeost
2,5 msk Amarettolikör
4 msk Espresso, varmt
10 st Savoiardikex, avlånga
100 g Choklad med mandel (mjölkchoklad)
2 msk Kakao

1. Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Tillsätt mascarponen och arbeta in den. Vispa äggvitorna till ett mycket fast skum och vänd ner det i mascarponeblandningen.

2. Blanda likör och kaffe. Låt kexen dra en kort stund i kaffet och lägg dem sedan på botten av en serveringsform eller i fyra portionsskålar.

3. Smält chokladen i mikrovågsugn eller över hett vattenbad. Täck kexen med mascarponekrämen och bred på ett tunt lager smält choklad. Upprepa med en likadan omgång till.

4. Täck formen eller skålarna med plastfolie och låt tiramisun stå i kylskåp i 5 timmar.

5. Sikta över kakaopulver strax före serveringen.

RSS 2.0