Maränger


Ingredienser - ca 25 st

4 äggvitor
1 krm citronsaft
2 dl socker

Gör så här

1. Värm ugnen till 100°. Alla redskap måste vara helt rena och torra. Vispa äggvitorna med elvisp till ett vitt fast skum.

2.
Tillsätt citronsaften och vispa ytterligare ännu fastare och tillsätt sedan sockret, lite i taget. Massan ska vara helt fast och inte rinna ur bunken om du vänder den upp och ner. Vispa dock inte för länge.

3.
Spritsa eller klicka ut små maränger på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda 75 min utan att öppna luckan. Låt svalna på galler.

Tips:
Smaksätt med hackade nötter som hasselnötter, pecan, pistage eller mandel, chokladbitar eller krossat polkagrisgodis.


Chokladfondant


4 suffleformar:

100g Smör rumstempererat
40g Socker
2 Ägg
2 Äggulor
100g Smält Mörk choklad (Lindts 70% Mild)
28g Vetemjöl

1. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt.
2. Tillsätt de hela äggen, ett i taget. Vispa mellan varje.
3. Tillsätt äggulorna, ett i taget och vispa mellan varje.
4. Häll i den smälta chokladen under långsam vispning.
5. Häll i mjölet under långsam vispning
6. Smeten skall ha samma konsistens som vispad grädde.
7. Häll upp i smorda portionsformar (Man kan "bröa" formarna med Kakao)
8. Grädda mitt i ugnen i 7 minuter på 200 grader. Fondanten skall ha stelnat i kanten och vara rinnig i mitten.

Fondanten kan förvaras i kyl före gräddning i upp till 24 timmar.

Serveras med vaniljglass och rostade mandelflarn.

Fläskpastrami


Ingredienser

½ kg fläskfilé

Saltlag:
1l vatten
1dl salt
3msk strösocker

grillkrydda

Tillagning
1. Sätt ugnen på 125°. Putsa fläskfiléerna och dela dem på hälften.
2. Koka upp vatten, salt och socker till lagen i en kastrull. Låt kallna. Lägg i köttet och låt rimma 30 min. Häll av lagen.
3. Rulla in fläskfilébitarna i plastfilm, forma som en smällkaramell. Upprepa proceduren med ett lager aluminiumfolie.
4. Lägg filéerna i en långpanna och stek mitt ugnen 45–60 min tills innertemperaturen är 68°. Den kortare tiden för tunnare filéer och den längre för tjocka.
5. Ta bort plastfilm och folie och rulla filéerna i kryddblandningen. Bryn dem i torr stekpanna. Låt kallna.
6. Skär upp köttet i skivor.

Chokladbollar


100 g margarin
1.51.5 dl strösocker
11 msk vaniljsocker
33 msk kakao
55 dl havregryn
22 msk vatten eller kaffe
Garnering
Marabou mörk choklad
kokos

Gör så här

1. Rör ihop rumsvarmt margarin och strösocker.
2. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten eller kaffe. Blanda allt väl.
3. Rulla bollar av blandningen
4. Smält chokladen i vattenbad och strö ut kokosen på en tallrik
5. Rulla bollarna först i chokladen och sedan i kokosen


Rabarberpaj med vaniljsås


Paj

1 kg Rabarber, skalade och skivade
2 msk Maizenamjöl
1 dl Socker
100 g Smör, rumstempererat
2 dl Havregryn
1 dl Solrosfrön

Blanda rabarber med maizena och ½ dl socker i en ugnsfast form, låt tina lite.
Blanda undertiden resterande socker, smör, havregryn och solrosfrön till en smulig massa.
Strö över bär och frukt.
Grädda i ung på 175°C i 20-30 minuter.
Ta ut och låt svalna lite, servera med vaniljsås.

Sås
3 dl gräddmjölk
½ st. vaniljstång, delad
3 st. äggulor
50 g socker

Koka upp gräddmjölk med vaniljstång, ta av från värme och låt stå i 20 minuter under lock.
Vispa ihop äggulor och socker tills sockret löst sig.
Slå i gräddmjölken i skålen och blanda ihop med ägg, slå sen tillbaka i kastrull.
Värm såsen under konstant omrörning tills den tjocknat till önskad tjocklek.
Sila av genom finmaskig sil, kyl ner innan servering.


Kanelbullar


Ingredienser (Vetedeg - Karlsbaderdeg)

Fördeg
375 g vetemjöl special
25 g strösocker
250 g mjölk, 3% (2,5 dl)
50 g jäst

Bortgörning
55 g strösocker
10 g salt
500 g vetemjöl special
80 g äggulor (4 st)
200 g mjölk, 3% (2 dl)
125 g smör, rumstempererat
2 msk kardemumma, nystött

Fyllning - Kanelbullar
175 g smör
2 dl socker
4 msk kanel

Gör så här

Fördeg
Väg upp mjöl och socker. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölet. Knåda degen på låg hastighet 5–6 minuter med degkrok. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa på varmt ställe tills den fördubblats i volym, ca 30–45 minuter.

Bortgöringen
Lägg fördegen i degbunken, häll över mjöl, socker, salt, mjölk (ca 20-25 grader) och ägg. Arbeta degen på låg hastighet 5–6 minuter.
Tillsätt smöret i små bitar.
Öka hastigheten och arbeta degen riktigt elastisk ytterligare ca 15-20 minuter.
Spänn plastfolie över bunken och låt jäsa 30 minuter till dubbel storlek.

Kanelbullar
Kavla ut degen cirka 4 mm tjock och bred som ett A4 ungefär. Bred ut fyllningen och vik in degen över den. Sporra ut remsor, vrid dem i handen och knyt ihop.
Pensla med ett uppvispat ägg och häll på pärlsocker.

Låt bullarna jäsa i ungefär 45 min i ugnen.
Sätt ugnen på 230 grader och grädda bullarna gyllenbruna, cirka 10-12 minuter.
Låt svalna på galler


RSS 2.0