Varm chokladbakelse med glass

 
Vaniljglass
4 personer

0,5 st vaniljstång
2 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 dl råsocker

Snitta upp och skrapa ur vaniljstången.
Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en kastrull.
Vispa äggulor och råsocker fluffigt.
Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle och vispa under tiden.
Värm upp blandningen under kraftig vispning till 85°C i vattenbad.
Ta bort från värmen och kyl snabbt (smeten får inte börja koka).
Kör i din glassmaskin.
Frys i några timmar.

Varm chokladbakelse
4 personer
 

125 g smör
1,5 dl socker
1 dl mjöl
3 msk kakao
1 nypa salt
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret och rör ned de torra ingredienserna samt äggen.
Rör smeten slät och häll upp i smorda portionsformar.
Baka chokladbakelserna i mitten av av ugnen i cirka 10-12 minuter.
De skall vara kladdiga inuti.
Servera med glassen och citronmelissen

Boeuf Bourgogne

 
8 personer
1½ kg högrev, märgpipa eller bog
2 msk smör
1 dl vatten
2 gula lökar
½ dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad
2 mörk ox- eller köttbuljontärningar
1 flaska rött vin, ca 75 cl (Gärna ett Bourgognevin)
5 dl vatten
2 msk kinesisk soya
24 steklökar
2 msk smör
200 g champinjoner
200 g rimmat fläsk
1 msk honung

Garnering:
Färsk timjan

Gör så här
Skär köttet i mindre bitar, skär bort synligt fett och senor.
Bryn köttet i smör i omgångar.
Lyft över det till en stekgryta efter hand.
Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan.
Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter.
Lägg över den i grytan.
Pudra över mjölet.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt svartpeppar, timjan och lagerblad.
Smula i buljontärningarna.
Späd med vin, vatten och soya.
Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
Låt grytan sjuda under lock 2 - 3 timmar tills köttet är riktigt mört.
Skala steklöken.
Fräs den i hälften av smöret ca 5 minuter.
Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna.
Smaka av med lite honung.
Fräs svampen i resten av smöret och rör ner den i grytan.
Skär fläsket i mindre bitar.
Bryn fläsket i en stekpanna och strö det över grytan före servering.
Garnera med färsk timjan och servera med ett lantbröd till.

RSS 2.0