Chokladmoussetårta

 

Tårtbotten

200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
4. Fäst ett smörpapper i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och bröa formen.
5. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
6. Låt svalna i frysen.
7. Lossna botten i formen.

8. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter.
9. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad.
10. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt.
11. Rör ned äggen, ett i taget.
12. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur.
13. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag.
14. Fördela moussen över tårtbotten.
15. Ställ in kylen.

16. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.
17. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad.
18. Rör ner äggen, ett i taget.
19. Smält gelatinet i micron (10 sek) och rör sedan ner detta i chokladen.
20. Låt moussen svalna till rumstemperatur
21. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag.
22. Fördela moussen över tårtbotten.
23. Låt stelna i kyl några timmar innan servering.





RSS 2.0