Fotbollstårta


Rulltårtsbotten (recept för 1 st)
(Du behöver 2 rulltårtsbottnar. Här nedan ett enkelrecept! Dubblera inte receptet utan gör två bottnar var för sig.)

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Fyll rulltårtan med jordgubbssylt

Jordgubbsmoussefyllning inne i tårtan:

3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl kesella
½ liter färska eller frysta jordgubbar
socker
4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetariskt alternativ


Mandelmasselock:

400 gram mandemassa (ofärgad)
3 ”Kick”-lakritsstänger (före detta ”Käck”)


Börja med jordgubbsmoussen. Vispa grädden. Mixa jordgubbarna och smaka av med florsocker. Rör ner creme fraiche och kesella i jordgubbsblandningen. Vänd försiktigt ned den vispade grädden i jordgubbsblandningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur överflödig vätska ur bladen och smält de i lite hett vatten. Häll ner i en smal stråle i blandningen och rör samtidigt om kraftigt. Ställ kallt att stelna.


Gör sedan rulltårtsbottnarna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Tillsätt mjölken. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en svart långpanna. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter. Stjälp upp botten på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan har gräddats på, till din hjälp kan du pensla pappret med iskallt vatten.


Fyll nu rulltårtsbottnarna. Bred på fyllningen och rulla ihop kakan. Skär kakan i bitar när den svalnat.


Klä en kupolformad skål eller bunke, 2-3 liter, med plastfolie. Klä botten och sidorna på bunken med rulltårtsbitar, börja i botten. Fyll mitten med jordgubbsmousse. Gör sedan ett lock med rulltårtsbitarna så att moussen täcks. Låt kakan stå i kyl över natten.

Nu är dags för locket. Spara undan mandelmassa till femhörningarna och kavla ut resten till ett tårtlock.

Öppna upp kakan och lägg försikitgt upp den på ett tårtfat. Lägg mandelmasselocket över kakan och skär bort överhänget.


Kör Kick-stängerna i mikron så att de mjuknar. Knåda in lakritsen i maripanet som du lade undan i början. Knåda detta tills mandelmassan färgats grå/svart. Kavla ut den svarta mandelmassan och skär ut fem- eller sexhörningar.


Lök på laxen


4 portioner


1 hel laxsida eller en bit, med skinn (ca 900g)
1 purjolök
2 rödlökar
1 st fänkål
3 vitlöksklyftor
2 citroner
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
1 dl rapsolja

Pepparrotskräm:

2 burkar Vapnö färskost pepparrot
1dl Turkisk youghurt
salt och peppar

Strimla purjolök, lök och fänkål. Blanda allt med rivet skal från citronerna, örter och rapsolja. Salta och peppra laxen och bred över grönsaksmixen. Lägg laxen på grillen, gärna på aluminiumfolie. Låt grilla under lock i ca 30 minuter. Servera direkt från gallret tillsammans med färskpotatis och pepparrotskräm.


Filmjölkslimpa


4.5
dl
filmjölk
1 dl mörk sirap
11 dl vetekross
11 dl rågkross
11 dl havregryn
2.52.5 dl grovt rågmjöl
33 dl vetemjöl
11 dl linfrön
11 dl solrosfrön
1.51.5 tsk salt
1.51.5 tsk bakpulver
1.51.5 tsk bikarbonat
11 dl nötter
11 dl torkade aprikoser

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka nötterna grovt, blanda med de torra ingredienserna och filmjölken.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet och grädda brödet i cirka 45 minuter.


RSS 2.0