Äppelsorbet

Ingredienser
4 st äpplen (granny smith)
6 dl vatten
3 dl strösocker 
4 krm citronsyra 
1 krm kanel 
0.5 st citron, saft 
0.5 st vaniljstång 
2 msk glykos
 
Gör så här
1. Skär äpplena i små bitar samtidigt som du kokar upp vatten, socker, citronsyra och vaniljstången. Lägg äpplena och koka dem under lock i ca 10 minuter. Låt dem kallna i lagen.
2. Sila bort äppelbitarna genom en finmaskig sil och låt dem rinna av ordentligt. Skrapa ur de svarta kornen ur vaniljstången och rör ner dem samt glykos i lagen. Kör i glassmaskinen till den får konsistensen av en sorbet. Därefter ska glassen in i frysen i minst 4 timmar i en tätslutande låda.
3. Spara äppelmoset som blir över när du silat äpplena och servera det till glassen, pudra över lite kanel och njut!

Färskpotatissallad med ägg, gurka och räkor


4 personer

500 g skalade räkor
Citronklyftor

400 g färskpotatis
4 st ägg, löskokta
1 dl gräslök, fint skuren
1 dl dill, grovt skuren
1 msk söt senap
salt och svartpeppar

1/2 gurka, skivad så tunt som möjligt
3 msk vitvinsvinäger
3 msk socker
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk sambal oelek

Koka potatisen och dela dem i klyftor
Dela äggen i 6 bitar
Blanda slavrigt med örter och senap.
Smaka av med salt och peppar

Blanda socker och vinäger tills det löst sig.
Blanda i ner de andra ingredienserna och tryck hårt med en sked så man tvingar in smakerna en kort stund.
Häll av vätskan och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
Servera med räkor och citronklyftor.

RSS 2.0