Passionsfruktsmoussetårta



Tårtbotten
200 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smör (till formen)
ströbröd (till formen)

Mousse
3 gelatinblad
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
125 g mascarponeost
2 dl vispgrädde
2,5 dl passionsfruktjuice

Gelé
3 passionsfrukter
1,25 dl passionsfruktjuice
2 gelatinblad

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
4. Fäst ett smörpapper i en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och bröa formen.
5. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
6. Låt svalna i frysen.
7. Lossna botten i formen.

8. Reducera passionsfruktjuicen till 0,5 dl
9. Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter.
10. Vispa grädden löst i en bunke.
11. Vispa gulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke.
12. Vispa ner mascarponen i äggsmeten.
13. Värm juicen på svag värme i en kastrull.
14. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen.
15. Vispa ner den reducerade juicen i äggsmeten.
16. Vänd till sist ner den vispade grädden.
17. Häll moussen över den kalla botten.
(Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går)
18. Låt den stelna i kylen.

19. Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter.
20. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull.
21. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen.
22. Häll i resten av juicen och rör om.
23. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om
(ta ev. bort långa gula trådar).
24. Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen
(gelén kan hällas på redan efter 20-30 min).
25. Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.


RSS 2.0