Rabarberpaj med vaniljsås
Paj
1 kg Rabarber, skalade och skivade
2 msk Maizenamjöl
1 dl Socker
100 g Smör, rumstempererat
2 dl Havregryn
1 dl Solrosfrön
Blanda rabarber med maizena och ½ dl socker i en ugnsfast form, låt tina lite.
Blanda undertiden resterande socker, smör, havregryn och solrosfrön till en smulig massa.
Strö över bär och frukt.
Grädda i ung på 175°C i 20-30 minuter.
Ta ut och låt svalna lite, servera med vaniljsås.
Sås
3 dl gräddmjölk
½ st. vaniljstång, delad
3 st. äggulor
50 g socker
Koka upp gräddmjölk med vaniljstång, ta av från värme och låt stå i 20 minuter under lock.
Vispa ihop äggulor och socker tills sockret löst sig.
Slå i gräddmjölken i skålen och blanda ihop med ägg, slå sen tillbaka i kastrull.
Värm såsen under konstant omrörning tills den tjocknat till önskad tjocklek.
Sila av genom finmaskig sil, kyl ner innan servering.