Grillad Halloumi med chili, citron och pinjenötter

4 portioner
- 1 pkt (250 g) Halloumi
- Olivolja
- ½ rödlök, finhackad
- ½ dl röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 2 msk Olivolja
- 1-2 msk pinjenötter
- färska basilikablad
- svartpeppar
Skär halloumi i ca 1 cm tjocka skivor, pensla med lite olivolja och grilla snabbt på båda sidor. Lägg upp på tallrik. Blanda övriga ingredienser och häll över osten.
Rimmad torskrygg med krossade rödbetor och pepparrot

4 portioner
Rimmad torsk
- 4 port torskrygg (à 140 g)
- 1 1/2 msk salt
- 2 tsk strösocker
- 5 dl vatten
Rödbetskross
- 6 medelstora rödbetor
- 5 medelstora mjöliga potatisar
- 50 g smör
- 1/2 dl mjölk
- salt och svartpeppar
- 1 kruka dill
- 65 g babyspenat
Pepparrotssmetana
- 2 msk riven färsk pepparrot
- 2 dl smetana
- salt och peppar
- Tina torskryggen om den är fryst.
- Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 1 timme.
- Rödbetskross: Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka. Skala och krossa dem grovt med en stöt eller träslev. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och krossa potatisen. Blanda rödbetorna med potatisen. Rör ner smör och varm mjölk. Smaksätt med salt och peppar. Hacka dillen fint.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Rimmad torsk: Lägg torsken i en ugnssäker form. Sätt den mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills innertemperatur är 56°C.
- Pepparrotssmetana: Skala och riv pepparroten. Blanda smetana med pepparrot. Smaksätt med salt och nymald peppar.
- Värm rödbetskrosset, vänd ner spenat och dill.
- Servera torsk med rödbetskross och pepparrotssmetana.