KRYDDSTARKA KYCKLINGVINGAR

4 portioner
Ingredienser
- 1 ,5 kg kycklingvingar
- Havssalt och svartpeppar
- 2 matskedar solrosolja
Till garnering
- 1 kruka korianderblad
- Sesamfrön, rostade
- Vårlök, fint skivad
Till glazen
- 4 msk smör
- 3 vitlöksklyftor, fint riven
- 1 bit ingefära, stor som en tumme, fint riven
- 4 msk honung
- 6 msk chilisås
- 1 msk soja
- Saft av 1 lime
- 2 msk sweet chili sås
- 1 msk American BBQ sås - Smokey hickory
- 1 tsk Sambal Olek
Gurksallad
- 1 gurka
- 4 msk risvinäger
- 2 msk strösocker
- 1 liten rödlök skuren i mycket fina bitar
- salt och nymalen svartpeppar
- Sätt ugnen på 200 ̊C.
- I en skål, vänd runt kycklingvingar med solrosolja och krydda med havssalt och svartpeppar. Sprid ut kycklingvingarna på två ugnsplåtar och ställ in i ugnen i 35 minuter eller tills dem är krispiga.
- Medan kyckling är i ugnen, förbered glazen. I en wok eller stekpanna med hög kant, över en medelhög värme, tillsätt smör och när det börjar skumma lägg i vitlök och ingefära. Stek i ca 1-2 minuter.
- Lägg i de återstående ingredienser och låt koka upp. Koka i 2 minuter och ta sedan bort från värmen. Spara halva glazen i en skål och hälften i woken.
- Gör gurksalladen, placera gurka på en skärbräda och slå den flera gånger med en brödkavel, skär sedan i hälften och skär i tunna batonger. Häll vinäger i en serveringsskål och rör i sockret tills det löst sig. Tillsätt gurkan och löken och täck med plastfolie och i minst 10 minuter i kylen, eller upp till 8 timmar i kylskåpet gör den bara godare.
- När kycklingvingarna är genomstekta, vänd ner dem i skålen med glasyr och kasta runt tills dem är täckta. Placera tillbaka på bakplåtarna och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Ta ut kycklingvingarna från ugnen och vänd slutligen runt i den resterande glasyr i woken. Servera genast med vårlök, koriander och en stänk av rostade sesam samt med gurksallad och ris.
Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk

4 portioner
400 gram
300 gram
150 gram
1 st
1 st
3 msk
2 dl
2,5 dl
2,5 dl
1 dl
1 paket
2 tsk
0,5 krm
1 tsk
1 tsk
Tillagning
1. Skär fisken i 3 cm kuber.
2. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja.
3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd och aioli
3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd och aioli
Hembakta polarkakor

4–16 st
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
1 ½ tsk salt
10 dl rågsikt
6–7 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, ca 1 cm tjock. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
3. Stansa ut rundlar, ca 13–14 cm i diameter.
4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.b